کوکوپیت
کوکوپیت
جهت تهیه بستر کشت کوکوپیت با قیمتی ایده‌آل، می‌توانید به سایت اینترنتی مایادشت مراجعه فرمایید.

بدیهی است که گیاه برای رشد خوب، به بستر کشت نیاز دارد و فراهم کردن آن، فرایند بسیار مهمی محسوب می‌شود.  کوکوپیت گزینه بسیار مناسبی است که از الیاف نارگیلی تشکیل شده و گیاه را در دامن خود می­رویاند. این الیاف پوش ­برگ را می­توان بزرگترین انقلاب صنعتی در پیشه کشاورزی نامید.

دامنه مصرف این بستر گیاهی به گلخانه ­ها محدود نمی­شود، بلکه قلمرو آن، گل­های زینتی، گل­های آپارتمانی، کشت قارچ، محصولات باغبانی و… را نیز در بر می­گیرد. آیا اطلاعات کافی از کوکوپیت دارید؟ مرجع امنی برای خرید کوکوپیت می‌شناسید؟ ما در این متن از سایت مایادشت، سعی داریم شما را با ویژگی‌های کوکوپیت آشنا کرده و ویژگی‌های آن را شرح دهیم.

بستر خاک کوکوپیت چیست؟

خاک کوکوپیت، یک محیط کشت سبک با سازگاری بالایی با محیط زیست، به همراه توانایی نگهداری آب، برای محصولات کشاورزی شما فراهم می­آورد. در حین مصرف با اضافه کردن آب به هر یک کیلوگرم خاک فشرده کوکوپیت، ۱۵ لیتر کوکوپیت مرطوب به دست می­آید.

در اقلیم ­های گوناگون جغرافیایی به علت اینکه این بستر نارگیلی خیلی سبک است، جهت پرورش انواع گل و گیاه صادراتی، به ویژه کاکتوس، صرفا خاک کوکوپیت خالص مصرف می­شود.

مزایای مصرف کوکوپیت

خاک کوکوپیت، ظرفیت بالقوه ­تری نسبت به سایر انواع بستر کشت‌ها دارد. از همین رو این بستر گیاهی در مصرف آب، نهایت صرفه­ جویی بهینه را داشته و علاوه بر آن، زمینه ­ساز رشد خارق­ العاده گیاه است. این مصرف بهینه در آب، برای بخش کشاورزی از مقرون‌به‌ صرفگی خاصی برخوردار است.

خاک Cocopeat برای تهویه مطبوع، بسیار قدرتمند عمل می­کند. الیاف باریک نارگیل، بسیار تخلخل پذیر هستند؛ حتی در مواقعی که سراسر از آب، اشباع شده باشند. بنابراین ترکیب این ماده با خاک طبیعی، زمینه­ ساز اصلاح خاک خواهد بود و از فشردگی و سفت شدن آن، ممانعت به عمل می­آورد. اکنون به سایر مزایای این بستر نارگیلی الیافی می­پردازیم:

  • یکی از مزایای ارزنده خاک کوکوپیت، عاری بودن آن از هر چه بذر، آفت، علف هرز، بیماری و آلودگی باکتریایی است. الیاف نارگیل به علت رشد کردن در قسمت فوقانی درخت، از بسیاری از آلودگی‌هایی که منشاء آن­ها خاک است، بری هستند.
  • کوکوپیت نسبت به سایر محصولات بستر کاشت از زمان ماندگاری بیشتری برخوردار بوده و دست کم طی ۴ سال و حداکثر تا ۱۰ سال، بستر مناسبی جهت کشت گیاهان است. تجزیه این ماده نوآورانه، از سال دهم مصرف به بعد، آغاز می­شود.
  • محدوده pH خنثی خاک کوکوپیت، اندکی (به میزان ۶/۵ تا ۵/۶) اسیدی بوده که محدوده سازگاری برای اغلب گیاهان به شمار می­آید. در این بازه از pH، مواد غذایی به سادگی به ریشه گیاه رسیده و کمک شایانی به رشد آن می­کنند؛ تا خاصیت قلیایی ریشه، کاهش یابد.
  • کیفیت ذاتی نارگیل الیافی و تهویه مطبوع این بستر، زمینه­ ساز مصرف خاک کوکوپیت، جهت کاشت قلمه و جوانه زدن بذر‌هاست. تجربه باغبانی رایج، حاکی از آن است، که کوکوپیت، جوانه‌زنی بذر‌ها و ریشه‌دار شدن قلمه‌ها را سرعت می­بخشد.
  • کوکوپیت ماده‌ آلی غنی است، که فاقد هر گونه تأثیر ناهمگون بر محیط زیست بوده و پس از تجزیه، بازگشت آن به سوی طبیعت است.
  • کوکوپیت، مانع بزرگی برای رشد قارچ، باکتری و علف هرز خواهد بود. در این بستر فاقد پاتوژن، به میزان بالایی، لیگنین وجود دارد، که به افزایش رشد میکروارگانیسم­ های مفید کمک می­کند.

اگر بخواهیم بگوییم که بستر خاک کوکوپیت چیست و چه مزایایی دارد، باید به این مورد اشاره کنیم که جزو بستر‌های کاشت آلی است. بستری که در شمار بهترین بستر‌های کاشت جهت رشد گیاهان بوده و همین­طور مدرن­ترین بستر برای پاره­ای از گلخانه ­های لاکچری است.

کوکوپیت نیز نظیر هر محصول کشاورزی دیگری در کنار مزایای قابل ملاحظه، عاری از معایب نیست. در ادامه معایب این بستر گیاهی شرح داده می‌شود.

معایب مصرف کوکوپیت

در کنار مزایای بسیار کوکوپیت، معایبی نیز دارد که ۲ عیب عمده Coco peat در ادامه شرح داده می‌شود.

کمبود منابع غذایی

یکی از عیب‌های کوکوپیت، کمبود مواد مغذی موجود در آن است. بنابراین در حین مصرف خالص از این بستر، مستلزم غنی­ سازی گیاهان با استفاده از محلول­ های مقوی غذایی و کود مایع خواهیم بود.

قیمت قابل ملاحظه

قیمت گران کوکوپیت از معایب آن است. این محصول در مقایسه با بقیه خاک­ ها قیمت قابل ملاحظه ­تری دارد و در کل ماده گرانی به شمار می‌رود. قیمت گران این ماده به علت وارداتی بودن این محصول بوده و وارد کننده، هزینه زیادی را متحمل می‌شود. این یکی از معایب کار برای افزایش این الیاف گیاهی بسترساز است.

کوکوپیت سریلانکا

طریقه تهیه کوکوپیت

کشورهای شرقی آسیا را می­توان عمده ترین تولیدکننده­ های کوکوپیت در دنیا دانست. از این میان، هند و سریلانکا، دو کشور تجاری صادرکننده کوکوپیت در سطح بین­ الملل هستند.

کاشت cocopeat در هندوستان (India)

این کشور به دلیل غنی بودن از درختان نارگیل، تولیدکننده عمده خاک کوکوپیت در جهان است، اما شوری کوکوپیت‌های آن در ایران قابل مصرف نیست؛ چرا که آب­شویی این کوکوپیت‌ها با آب دریا انجام می­پذیرد و برای کشور ما که حاوی شوری آب زیاد در بیشتر نواحی است، مناسب به نظر نمی­رسد.

تولید کوکوپیت سریلانکایی

کوکوپیت‌های سریلانکا مرغوبیت چشمگیری نسبت به کوکوپیت‌های هند دارند و مزایای آن­ها به قرار زیر است:

  • حاوی شوری در رده پایین‌تر
  • سرعت حجم­گیر
  • قابلیت بازشدن بالاتر

به منظور مهیا نمودن کوکوپیت، پوشش میوه نارگیل، الیاف دورریختنی پوست و الیاف تنه درخت نارگیل را به مصرف می‌رسانند.

جداسازی رشته‌های نازک پوست نارگیل صورت گرفته و پس از آن به صورت پودر تهیه و برای بسته‌بندی آماده خواهند شد. ابتداء به ساکن، خیساندن نارگیل‌ها، روشی برای به عمل آوردن آن است، که به ‌طرز طبیعی، سبب تجزیه‌ پوسته‌ خیس می‌شود. برای خاک حاصل از کوکوپیت، پوست نارگیل‌ها را طی ۶ ماه یا بیشتر، جهت تجزیه، در آب می‌خیسانند.

هم­اکنون، طرز فرآوری خاک کوکوپیت، در حال مکانیزه شدن است و این فرآیند طی زمان کمتری (معادل یک هفته) با استفاده از فنون ماشینی مدرن، انجام می­شود. پس از خیسانده شدن، شانه­های مخصوص، جداسازی رشته‌ها از پوسته را شکل می‌دهند؛ فرآیندی که عنوان جدا کردن الیاف بر آن اطلاق می­شود.

زمانی که شانه عمل جداسازی رشته‌ها یا الیاف نارگیل از پوسته را انجام داد، نوبت به مرحله خشکاندن می­رسد. سرانجام در این مرحله، کوکوپیت خشک، فرآوری می­شود.

انواع و اقسام کوکوپیت

کوکوپیت از ۳ قسمت مجزا تشکیل شده ‌که امکان دارد، در بافت‌های گوناگون آن، هر سه بخش یا یکی از آن­ها یافت شود. کوکوپیت ­ها انواع و اقسام مختلف دارند، که در ادامه به شرح هر یک می­پردازیم:

  • پیت
  • الیاف
  • چیپس

ضمن آنکه استفاده از مخلوط آن­ها برای Cocopeat، مزایای خاص خود را دارد.

کوکوپیت قالبی

پیت کوکوپیت

پیت کوکوپیت به پیت ماس، شباهت دارد، اما قهوه‌ای ­رنگ و تیره است. سایز قطر آن بین ۱ الی ۵ میلی­متر قرار دارد. تراکم این محصول به ‌میزانی است، که حجم آب قابل ملاحظه­ای را در خود نگه می‌دارد و به همین دلیل نمی‌توان آن را تنها استفاده نمود. چرا که امکان دارد، ریشه‌ها غرق در آب شوند.

الیاف نارگیل کوکوپیت

الیاف کوکوپیت نارگیل، رشته‌هایی شبیه به نخ هستند، که از الیاف خیلی نازک نارگیل به دست آمده ­اند. اکسیژن از طریق آن به ‌آسانی به کل سیستم ریشه‌ گیاه نفوذ خواهد نمود. فیبر نارگیل به ‌صورت تنها، قابلیت جذب اکسیژن زیادی نداشته و طی مدت زمانی، تجزیه می‌شود. بنابراین مقدار اکسیژن رسانده شده به ریشه‌های گیاه به حداقل، کاهش می‌یابد. از همین رو الیاف، جهت مصرف مجدد مناسب نیست.

کوکو چیپس

کوکو چیپس، تکه­ های کوچکی از الیاف نارگیل را شامل می­شود که مشخصات بهتری در مقایسه با فیبر و پیت دارد. کوکو چیپس، قادر به‌ نگهداری مطلوب آب بوده و حاوی منافذ هوایی خوبی است.

در طبقه­ بندی دیگر از کوکوپیت، آن­ها را به عنوان مخلوطی از انواع کوکوپیت موجود و بر اساس بافت ایجاد شده در نظر میگیرند. کوکوچیپس­ ها را در این طبقه ­بندی، با مشخصات ۳۰% پیت و ۳۰ الی ۶۰ درصد چیپس، می­گنجانند. مابقی این مقدار نیز الیاف با ابعاد متغیر در نظر گرفته می­شود. سایر ارکان این طبقه­ بندی، بافت فاین و بافت مدیوم هستند، که بیان آ­ن­ها در ادامه می­آید.

قیمت کوکوپیت

بافت فاین

این نوع از کوکوپیت ­ها بالغ بر ۸۵% پیت بوده و متشکل از مقداری کمتر از ۱۵ درصد الیاف ریز هستند. کاربرد عمده این کوکوپیت­ ها بیشتر بر نشاء، متمرکز است.

بافت مدیوم

این مدل از کوکوپیت دارای درصد خلوص ۸۰ الی ۸۵% خواهد بود و ۱۵ الی ۲۰% الیاف آن، اندازه­ای در سایز حداکثر ۱۵ سانتی­متر دارند.

نحوه مصرف کوکوپیت

امروزه خاک کوکوپیت به سه طریق در اتحادیه­های فروش مخصوص تجهیزات کشاورزی و محصولات گل و گیاه، موجود است. این ۳ مدل کوکوپیت به صورت زیر هستند:

  • به شکل آجری شکل
  • به شکل گرد و یا به صورت گلدان­هایی از الیاف نارگیل
  • به صورت پودر نرم

جهت مصرف کوکوپیت، تحت عنوان محیط کشت، صرفا قرار دادن آن در داخل آب، کافی است.

در هنگام استفاده، هر ۱ کیلوگرم کوکوپیت فشرده شده پس از قرار گرفتن در آب، رطوبت را به خود جذب می­کند؛ بنابراین می‌تواند تبدیل به ۱۵ لیتر کوکوپیت مرطوب شود.

میزان و نحوه مصرف کوکوپیت بر اساس نوع گیاه و ابعاد گلدانی که مورد استفاده واقع می‌شود، در گلدان به صورت زیر است:

  • مصرف خالص
  • مخلوط با پرلیت
  • مخلوط با پیت ماس
  • ترکیب با خاک اره

نحوه مصرف کوکوپیت در درون گلدان

این محصول را داخل گلدان گذاشته و روی آن آب بریزید. به محض جدا شدن الیاف محصول کوکوپیت از هم، مصرف آن به صورت خالص یا به دست آوردن ترکیب مصرفی آن با مخلوط پرلیت و یا پیت ماس، وجود دارد.

شایان توجه است که ۵۰% این مقدار مخلوط باید کوکوپیت باشد. همچنین ۱۰% آن به پرلیت و ۴۰% درصد آن به پیت ‌ماس تعلق دارد. این خاک الیافی، جهت گیاهان آپارتمانی بسیار مناسب است و می توان به راحتی از مخلوط آن استفاده نمود.

نحوه مصرف کوکوپیت پیرامون کاشت بذر

بهتر است، نسبت درصد مخلوط کوکوپیت و پیت ماس به میزان۷۰% کوکوپیت و۳۰% پیت ماس باشد. این نحوه استفاده از کوکوپیت، پیرامون پرورش گل توت فرنگی و رز نیز به اثبات رسیده است.

کوکوپیت با چه گیاهانی سازگارتر است؟

این محصول نیز مانند سایر محصولات کشاورزی، کاربردهای به خصوص خود را دارد. در این قسمت، نگاهی عمیق به این این مسئله می­اندازیم، که کوکوپیت با چه گیاهانی سازگاری بیشتری دارد؟ خاک کوکوپیت به عنوان بستر کشت زراعی هیدروپونیک، جهت رشد محصولات زیر، مناسب است:

  • خیار
  • گوجه فرنگی
  • فلفل دلمه ای
  • پرورش گیاهان آپارتمانی
  • پرورش گل­های شاخه بریده
  • مناسب­ترین بستر برای رویش قلمه، بذر، انواع پیاز و نشاء
  • سازگار برای خاک کاکتوس‌ها در دوره نشاء (یعنی زمان جداسازی آن­ها از بستر و خزانه اولیه)

مقایسه دو بستر کشت کوکوپیت و پیت ماس

از کوکوپیت و پیت ماس به‌عنوان دو بستر کاشت با قابلیت نگهداری آب بالقوه، یاد می­شود، اما توانایی نگهداری آب در کوکوپیت بیشتر از پیت ماس خواهد بود.

یکی از تفاوت­ های عمده بین کوکوپیت و پیت ماس این است که کوکوپیت pH خنثی و کمی اسیدی داشته، اما خاصیت pH پیت ماس، اسیدی است. فرق دیگر بین کوکوپیت و پیت ماس، این است که کوکوپیت، یک منبع تجدید پذیر و سازگار با زیست­ بوم گیاهی است و پس از ۱۰ سال، رفته ­رفته تجزیه می­شود. این ویژگی، می­تواند، نشان‌دهنده ماندگاری بالای cocopeat باشد.

این در حالی است، ‌که پیت ماس را به عنوان یک بستر تجدیدناپذیر کشت، می­شناسند. با این وجود، پیت ماس از ترکیبات آلی سازگار با محیط زیست برخوردار است و از مخلوط این دو بستر، می توان به بستری بکر جهت رشد و پرورش گیاهان (به ویژه گیاهان آپارتمانی) دست یافت.

کلام پایانی

آنچه بر خاطر شما گذشت، شرح کاملی بر کوکوپیت و مزایای آن بود. معایب این بستر الیافی بکر در مقابل مزایای بسیار زیاد آن، قابل صرف­نظر هستند. مثلا یکی از معایب این محصول گران بودن به علت وارداتی بودن آن است. نوآورانی coco peat به حدی است، که این محصول را می­توان با پیت ماس ترکیب کرده و یک بستر قابل ملاحظه برای رشد گیاهان تشکیل داد. از هند و سریلانکا به عنوان دو صادرکننده عمده کوکوپیت ­ها یاد می­شود. محصولات کوکوپیتی هند به خاطر شوری زیاد، خیلی با پوشش گیاهی کشور ما سازگار نیستند، اما کوکوپیت­ های سریلانکائی مرغوبیت بالقوه­ای در دنیا دارند.

مایادشت یک شرکت بازرگانی عمده در راستای ارائه محصولات اصیل کوکوپیتی بوده که شما را به انتخاب بهترین بستر گیاهی قابل کشت می­رساند. این شرکت با قرار دادن امکان سفارش کلیکی جهت خرید محصولات مرغوب کشاورزی، به انقلابی مدرن در این زمینه دست زده است. برای اخذ امکان تخفیف در خصوص سفارش کوکوپیت عمده می­توانید با واحد پشتیبانی شرکت بازرگانی مایادشت، تماس بگیرید.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 2 میانگین: 5]