مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان کردستان گفت: هیدروگرافهای واحدهای ما مرتباً نشان میدهد که سطح ایستایی آب زیر زمینی دشتهای کشور رو به کاهش است و فرونشست در بسیاری از جاها در حال وقوع است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کردستان، طبق آخرین آمار اعلامشده، مصرف سالانه آب شرب در کشور به بیش از ۹ میلیارد متر مکعب رسیده است. از این مقدار، حدود ۵٫۷ میلیارد مترمکعب از منابع آب زیرزمینی تأمین میشود، این آمار حاکی از وابستگی بالای کشور به منابع زیرزمینی برای تأمین نیازهای شرب است.
طبق آخرین آمار موجود از وضعیت منابع آبی ایران تا آبان ۱۴۰۳، میزان ذخایر آبی کشور همچنان در وضعیت بحرانی قرار دارد. گزارشها نشان میدهند که ورودی آب به سدهای کشور بهطور کلی کاهش یافته و میزان پرشدگی سدها بهویژه در حوضههای مرکزی و شرقی همچنان پایینتر از میانگین بلندمدت است.
در سال آبی ۱۴۰۳-۱۴۰۴، میزان بارندگی در بسیاری از مناطق کمتر از حد نرمال بوده که تأثیر مستقیم بر منابع آبی سطحی و زیرزمینی گذاشته است. بیش از ۶۰ درصد از آب شرب کشور از منابع زیرزمینی تأمین میشود و برداشت بیرویه از این منابع باعث افت شدید آبخوانها شده است. در این بین آب شرب در ۱۸ استان کشور بیش از ۶۰ درصد و در ۹ استان بیش از ۸۰ درصد به منابع آب زیرزمینی متکی است.
آمارها از استان کردستان نیز حاکی از آن است که بخشی از آب شرب شرق استان همچون دهگلان و قروه و در بیجار نیز از منابع زیرزمینی تأمین میشود، این آمار نشاندهنده فشار قابل توجه بر این منابع و ضرورت مدیریت پایدار آنهاست.
در همین زمینه؛ در بازدید مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان کردستان از خبرگزاری تسنیم فرصتی فراهم شد تا نحوه تأمین آب را مورد بررسی قرار دهیم که مشروح آن در ادامه از نظر خوانندگان محترم میگذرد:
آرش آریانژاد در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در سنندج در پاسخ به این سئوال که نحوه تأمین آب در استان به چه شکلی است و آیا خطراتی همچون ورود فاضلاب به داخل سدها وجود دارد یا خیر؟ اظهار داشت: تأمین آب شرب در دو حوزه در حال انجام است، دو شرکت در حوزه وزات نیرو وظیفه تأمین، تصفیه و توزیع آب شرب را برعهده دارند. شرکت آب منطقهای صرفاً تأمین آب شرب را عهدهدار بوده و تصفیه و توزیع در حطیه شرکت آبفا است.
وی افزود: هماکنون در تمام شهرهای استان که تأمین آب از حوزه سطحی انجام میشود، سدها از موقعیت پایداری برخوردار بوده و تصفیهخانه پایاب سدها نیز با بالاترین راندمان در حال فعالیت هستند و در جاهایی که منبع تأمین کننده آب سطحی است، هیچگونه نگرانی بابت تأمین آب شرب نداریم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان کردستان با اذعان به اینکه بخشی از آب شهرستانهای قروه، دهگلان و بیجار از طریق منابع آب زیرزمینی تأمین و در اختیار شرکت آبفا قرار میگیرد، گفت: البته خوشبختانه انتقال آب حوزهای از سد آزاد به سد قوچم انجام شده و تصفیه خانه پایاب سد قوچم در مراحل پایانی است و در چند روز آینده به اتمام میرسد و تأمین آب شرب دهگلان تا پایان سال جاری از طریق منابع آبی سطحی تأمین میشود.
وی بیان کرد: پس از تأمین آب شرب دهگلان از طریق منابع آبی سطحی، لولهگذاری به سمت قروه نیز انجام و امیدواریم که حداکثر تا ۲ سال آینده این شهرهای استان از طریق منابع آبی سطحی تأمین شوند اما تا آن زمان باید بتوانیم منابع استراتژیک زیرزمینی صرفاً برای تأمین آب شرب را حفظ کنیم. به عقیده بنده در تفسیر و حکمرانی آب حوزه حاکمیت؛ وزارت نیرو بخش کوچکی از این چرخه است و مابقی وزارتخانهها همچون جهاد کشاورزی مصرفکننده هستند.
آریانژاد اذعان داشت: هماکنون در شرق استان بیش از ۹۴ درصد آب زیرزمینی صرف تأمین مایحتاج و هرم غذایی مردم میشود. باید بر اساس الگوهای کشت و اجرای پروژههای احیا و تعادلبخشی انجام دهیم کما اینکه مهمتر از همه نقش مردم به عنوان بازیگر اصلی هستند. هر چقدر اعتبار جذب و هزینه کنیم تا زمانیکه مردم نقش خود را در این چرخه حکمرانی ایفا نکنند قطعاً بخش بزرگی از کار میلنگد.
وی تأکید کرد: خاضعانه از عموم مردم به ویژه کشاورزان خواهش میکنیم در حوزه ترویج و مصرف بهینه از منابع آب همکاری لازم را داشته باشند چراکه در طول ۱۵ تا ۲۰ سال گذشته که طرح احیا و تعادلبخشی در حال انجام بوده است، گرچه رابطه بسیار تنگاتنگی با مردم داشتهایم اما کافی نیست چراکه هیدروگرافهای واحدهای ما مرتباً نشان میدهد که سطح ایستایی آب زیر زمینی دشتهای کشور رو به کاهش است و فرونشست در بسیاری از جاها در حال وقوع است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان کردستان خاطر نشان کرد: نرخ فرونشست در کردستان نسبت به سایر مناطق کشور پایین است اما اگر اکنون نتوانیم فرهنگسازی مصرف بهینه را ترویج دهیم، در سنوات آینده دچار مشکل خواهیم شد.
وی درباره نحوه تأمین آب توضیح داد: به جز مناطق شرقی، تأمین آب سایر مناطق استان از منابع آب سطحی انجام میشود البته خوشبختانه در مناطق شرقی استان نیز به واسطه ارتباط و تعامل بسیار خوب با وزارت نیرو اجازه ندادهایم که مردم دچار مشکل شوند، در شهرهای قروه و دهگلان اکنون به جز چاههایی که در مدار بهرهبرداری هستند، چندین چاه حفر شده حوزه پدافند غیرعامل آماده و خدایی نکرده در صورت وقوع مشکل و کاهش سطح ایستایی و یا اگر چاه آبی دچار رانش شود، به سرعت چاههای دیگر وارد مدار و جایگزین خواهند شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان کردستان اضافه کرد: البته با وجود این اقدامات و پیشبینی هر اقدامی، یکی از نمادهای پیشرفت این است که تأمین آب سطحی انجام و امانتدار آب زیرزمینی به عنوان یک ودیعه الهی برای نسلهای بعدی باشیم، کما اینکه تمام برنامههای وزارت نیرو نیز بر همین اصل استوار است و در کنار اقدامات پروژهای، کارهای فرهنگی و طرح احیا و تعادلبخشی نیز در حال انجام است.
آریانژاد ابراز داشت: استان کردستان در چند سال گذشته در نحوه اجرای طرح احیا و تعادلبخشی و داناب همواره جزو سه استان برتر کشور بوده و امیدواریم با همکاری مردم و کشاورزان بتوانیم نقیصههای این حوزه را در چند سال آینده برطرف کنیم. کاهش وابستگی شدید به منابع زیرزمینی، نیازمند تغییرات اساسی در سیاستگذاری و برنامهریزی متولیان حوزه آب در استان کردستان است که باید هر چه سریعتر با اجرای پروژههای مربوطه اجرایی شود.
در ادامه این گفتوگو را به صورت ویدئویی ببینید:
.
انتهای پیام/۴۸۱/
- نویسنده: تسنیم