آخرین وضعیت سدهای کشور | ذخیره آب برای تابستان چقدر است؟
آخرین وضعیت سدهای کشور | ذخیره آب برای تابستان چقدر است؟

آمارها حکایت از رشد ۹ درصدی ذخیره سدها نسبت به سال گذشته دارد.

باوجود کمبود بارش ها، وضعیت سدها کمی مطلوب شده است و طبق آمار شاهد رشد ۹ درصدی نسبت به سال گذشته هستیم. 

آب موجود در مخازن سدها از ابتدای سال آبی تا ۱۵ تیر ماه به ۳۲.۸۲ میلیارد متر مکعب رسیده است که رشد ۹ درصدی را نسبت به سال گذشته نشان می‌دهد.

در نیمه دوم از ماه ابتدایی تابستان بارندگی‌ها وضعیت روند مطلوبی را نشان می‌دهد ارتفاع کل ریزش‌های جوی کشور معادل ۲۴۴,۸ میلیمتر است. این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دوره‌های مشابه درازمدت ۲۳۷,۵ میلیمتر ۳ درصد افزایش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته ۲۰۴,۸ میلیمتر ۱۹ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

همچنین وضعیت سدها در مقایسه با سال آبی گذشته افزایش ورودی را نشان می‌دهد که در سال آبی جاری ۳۸.۶۵ میلیارد متر مکعب رسیده که نسبت به سال گذشته با ۳۶.۲۸ میلیارد متر مکعب رشد ۷ درصدی را نشان می‌دهد.

البته خروجی آب سدها روند افزایشی داشته است به طوری که در سال جاری ۲۷.۸۷ میلیارد متر مکعب در حالی که سال گذشته ۲۵ میلیارد متر مکعب بوده است.

همچنین آب موجود در مخازن سدها از ابتدای سال آبی تا ۱۵ تیر ماه به ۳۲.۸۲ میلیارد متر مکعب رسیده است که سال آبی گذشته این عدد نزدیک به ۳۰ میلیارد متر مکعب بوده است که رشد ۹ درصدی را نشان می‌دهد همچنین پرشدگی سدهای آبی کشور به ۶۳ درصد می‌رسد.

براساس گزارش‌های تخصصی، میانگین بارش در ایران یک‌سوم میانگین جهانی است؛ اما بحران تنها به اینجا محدود نمی‌شود؛ زیرا همان گزارش‌ها نشان می‌دهند که تبخیر آب در ایران سه‌برابر میانگین جهانی است و این زنگ خطری است برای امنیت ملی ایران.

این حقایق نشان می‌دهند که تجدیدنظر جدی در حوزه سیاستگذاری آب در ایران مورد نیاز است و باید تقویت سفره‌های آب زیرزمینی مورد توجه ویژه قرار گیرد. وضعیت منابع آبی کشور در زمستان ۱۴۰۲ نشان از تداوم بحران آب دارد. کاهش ۱۱ درصدی بارش‌‌‌ها نسبت به سال قبل، افزایش ۱.۷ درجه‌‌‌ای دمای هوا نسبت به میانگین بلندمدت و کاهش ۱۰ درصدی ذخایر سدها، همگی حاکی از شرایط نامطلوب منابع آبی کشور است.

خشکسالی در بسیاری از مناطق، به‌‌‌ویژه در شرق و جنوب کشور، وضعیت را بحرانی‌‌‌تر کرده است. در این میان، استان سیستان و بلوچستان با کاهش ۵۶ درصدی ذخایر چاه‌‌‌نیمه‌‌‌ها، در شرایط بسیار نامساعدی قرار دارد. همچنین به‌رغم تخصیص ۷۴‌ درصد از اعتبارات مصوب به بخش آب، چالش‌‌‌های جدی در تامین آب شرب، کشاورزی و صنعت پیش‌‌‌روی کشور احساس می‌شود.

داده‌های منتشر شده نشان می‌دهد، میانگین بارش کل کشور در سه‌ماهه زمستان سال ۱۴۰۲ به ۹۱.۲ میلی‌متر رسیده که نسبت به زمستان سال قبل ۱۱‌درصد و نسبت به میانگین بارش بلندمدت فصل زمستان ۸‌ درصد کاهش داشته و این کاهش بارش در حالی رخ داده که کشور پیش از این نیز با کمبود منابع آبی مواجه بوده است.

نکته قابل‌توجه این است که وضعیت بارش در استان‌های مختلف کشور یکسان نبوده است. طبق گزارش، در ۱۹ استان میزان بارش بیشتر از میانگین بارش بلندمدت و در سایر استان‌ها کمتر از میانگین بارش بلندمدت بوده است. این تفاوت در میزان بارش‌ها، چالش‌های متفاوتی را برای مدیریت منابع آب در مناطق مختلف کشور ایجاد می‌کند.

منبع:

مهر

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]