فائو از رتبه های زیر ۲۰ ایران در تولید ۳۳ محصول کشاورزی در جهان خبر داد و اعلام کرد ایران با وجود خشکسالی در تولید ۷ محصول جزو ۵ کشور نخست جهان است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، جدیدترین آمار منتشرشده از سوی سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد که مربوط به سال ۲۰۲۲ است نشان میدهد ایران در میان تولیدکنندگان بزرگ محصولات کشاورزی جهان در این سال قرار داشته است.
ایران با وجود تداوم خشکسالی همچنان رتبههای بالایی در ردهبندی کشورهای جهان از نظر تولید انواع محصولات کشاورزی را به خود اختصاص است.
بر اساس آمارهای فائو ایران در تولید ۳۳ محصول کشاورزی طی سال ۲۰۲۲ جزو ۲۰ تولیدکننده بزرگ جهان قرار داشته است. از این میان، رتبه ایران در تولید ۱۹ محصول، تک رقمی بوده یعنی ایران در تولید این محصولات شامل بادام، سیب، زردالو، گیلاس، نخود، خرما، بادمجان، انجیر، فندق، شاهدانه، گردو، کیوی، عسل طبیعی، پیاز، پرتقال، هلو، خرمالو، پسته و اسفناج رتبه های ۱ تا ۹ جهان را به خود اختصاص داده است.
ایران در تولید ۷ محصول جزو ۵ کشور نخست دنیا قرار داشته است که عبارتند از پسته، خرما، انجیر، گردو، زردالو، کیوی و عسل طبیعی.
*رتبه ۲ تولید پسته جهان در اختیار ایران
بهترین رتبه ایران در تولید محصولات کشاورزی در سال ۲۰۲۲ مربوط به پسته بوده است به طوری که ایران با تولید ۲۴۱ هزار تن پسته پس از آمریکا به عنوان دومین تولیدکننده بزرگ این محصول در جهان شناخته شده است. آمریکا با تولید ۴۰۰ هزار تنی در جایگاه نخست قرار گرفته است. تولید پسته ایران در این سال نسبت به سال قبل که ۱۳۵ هزار تن گزارش شده بود ۷۸ درصد افزایش داشته است. این در حالی است که تولید پسته آمریکا در این سال با کاهش ۲۴ درصدی مواجه شده است.
*رتبه سومی تولید ۳ محصول به ایران رسید
رتبه سوم جهان در تولید سه محصول گردو، عسل و زردالو در سال ۲۰۲۲ به ایران رسیده است. تولید گردو در ایران طی سال گذشته میلادی ۳۵۵ هزار تن برآورد شده است. چین با تولید ۱٫۴ میلیون تنی در رتبه نخست جهان قرار داشته است.
ایران در تولید عسل طبیعی نیز رتبه سوم جهان را به خود اختصاص داده و در این سال ۷۹ هزار تن عسل تولید کرده است. چین با تولید ۴۶۱ هزار تنی رتبه نخست جهان را از این نظر به خود اختصاص دادهاند.
تولید زردالو در ایران طی این سال نیز ۳۰۵ هزار تن گزارش شده که تنها از دو کشور جهان کمتر بوده است. ترکیه رتبه نخست جهان از این نظر را داشته و ۸۰۳ هزار تن زردالو تولید کرده است.
*ایران چهارمین تولیدکننده بزرگ خرما
رتبه چهارمی تولید خرما نیز در سال ۲۰۲۲ به ایران اختصاص داشته است. ایران ۱٫۰۳ میلیون تن خرما در این سال تولید کرده است. مصر با تولید ۱٫۷ میلیون تنی بیشترین خرمای جهان را تولید کرده است.
* تولید کیوی و انجیر ایران فقط کمتر از ۴ کشور
ایران در تولید دو محصول پنجمین تولیدکننده بزرگ جهان در این سال بوده است. این محصولات عبارتند از کیوی و انجیر. تولید کیوی ایران در سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۲۹۴ هزار تن بوده که نسبت به سال قبل تغییری نداشته است. چین با تولید ۲٫۳ میلیون تنی در رتبه نخست قرار داشته است.
تولید انجیر ایران نیز در سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۶۷ هزار تن بوده و رتبه پنجمی تولید این محصول به ایران اختصاص یافته است. ترکیه با تولید ۳۵۰ هزار تنی در رتبه نخست قرار گرفته است.
*رتبه هفتمی ایران در تولید ۵ محصول
ایران در تولید هیچ محصولی رتبه ششمی نداشته است اما بادام، گیلاس، بادمجان، شاهدانه و هلو پنج محصولی هستند که ایران در تولید آنها رتبه هفتم جهان را به خود اختصاص داده است.
تولید بادام ایران در سال گذشته میلادی ۸۸ هزار تن، بادمجان ۵۹۵ هزار تن، گیلاس ۱۰۵ هزار تن، شاهدانه ۲۰۰ تن، و هلو ۵۷۷ هزار تن گزارش شده است. آمریکا با تولید ۱٫۸ میلیون تن بادام بیشترین بادام را در جهان تولید کرده است. رتبه نخست تولید بادمجان در جهان به چین، گیلاس به ترکیه، شاهدانه به کانادا و هلو نیز به چین اختصاص داشته است.
*ایران هشتمین تولید کننده سیب درختی، خرمالو و فندق در جهان
کل سیب درختی تولیدی در ایران طی سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۱٫۹ میلیون تن بوده است و ایران رتبه هشتم جهان در تولید این محصول را داشته است. بزرگترین تولیدکننده سیب جهان یعنی چین کمی بیشتر از دو برابر ایران در این سال تولید داشته است.
ایران از نظر تولید فندق نیز رتبه هشتم جهان را داشته و ۱۳ هزار تن فندق در سال ۲۰۲۲ تولید کرده است. ترکیه به عنوان بزرگترین تولیدکننده فندق ۷۵۶ هزار تن از این محصول را تولید کرده است.
تولید خرمالوی ایران نیز در این سال ۳۰ هزار تن بوده است. چین با تولید ۳۹۶ هزار تن خرمالو در رتبه اول و ایران در رتبه هشتم قرار گرفته اند.
*رتبه نهم تولید ۴ محصول به ایران اختصاص دارد
آخرین رتبه تکرقمی یعنی رتبه نهم جهان در تولید نخود، پیاز، پرتقال، و اسفناج در این سال به ایران اختصاص داشته است. ایران ۲٫۳ میلیون تن پرتقال در این سال تولید کرده و نهمین تولیدکننده بزرگ این محصول شناخته شده است. تولید پرتقال ایران در این سال نسبت به سال قبل حدود ۱۰ درصد رشد داشته است. برزیل با تولید ۱۶٫۹ میلیون تنی در رتبه نخست قرار داشته است. تولید نخود ایران در این سال نیز ۱۷۶ هزار تن، پیاز ۱٫۹ میلیون تن، و اسفناج ۱۰۴ هزار تن بوده است. هند بزرگترین تولیدکننده نخود و پیاز در جهان و چین بزرگترین تولید کننده اسفناج بوده است.
بر اساس این گزارش کسب رتبههای اول تا نهم در تولید ۱۹ محصول مهم کشاورزی برای کشوری که در رتبه ۱۸ کشورهای پرجمعیت جهان قرار دارد نشاندهنده توان بالای ایران در تأمین نیازهای غذایی خود در داخل و وابستگی حداقلی به واردات است.
*رتبه ایران در تولید ۱۴ محصول بین ۱۰ تا ۱۹
علاوه بر این، ایران در تولید ۱۴ محصول کشاورزی نیز رتبه های ۱۰ تا ۲۰ را به خود اختصاص داده است که عبارتند از: لیمو و کاهو با رتبه ۱۰، گوجه فرنگی با رتبه ۱۱، عدس، مارچوبه و نیشکر با رتبه ۱۲، گندم با رتبه ۱۷، هندوانه و کنگر با رتبه ۱۳، انگور، جو و خیار با رتبه ۱۴، چای با رتبه ۱۸، و زیتون با رتبه ۱۹٫
انتهای پیام/
- نویسنده: تسنیم