چرا درگاه پرداخت ریالی صرافی‌های رمزارز بسته شد؟
چرا درگاه پرداخت ریالی صرافی‌های رمزارز بسته شد؟

بیش از یک هفته است که درگاه پرداخت ورودی صرافی‌های رمزارز از سوی بانک مرکزی مسدود شده است. خبرگزاری تسنیم طی گزارشی عنوان کرده که صرافی‌های رمزارز روزانه ۴ همت ریال را تتر می‌کردند؛ یعنی روزی ۵۰ میلیون دلار! این خبرگزاری معتقد است غیرشفاف بودن، خالی فروشی و عدم پرداخت مالیات توسط صرافی‌های کریپتو، دلیل این مسدودی است.

تسنیم نوشت: «مسدودیت درگاه ورودی ریالی صرافی های رمز ارز درحالی با انتقاد فعالان این بخش همراه شده که بررسی ها نشان می‌دهد پولشویی و عملیات سفته‌بازی در بازار تتر، دلیل اصلی مسدود شدن ورودی درگاه‌‌های ریالی پرداخت‌یار صرافی‌های رمزارز است، البته درگاه خروجی این پرداخت‌یارها همچنان باز است تا افرادی که می‌خواهند بیش از این ضرر نکنند بتوانند عملیات فروش خود را انجام دهند.

کما اینکه این صرافی ها بدون پرداخت یک ریال مالیات براحتی تراکنش های میلیارد دلاری انجام میدهند و  پنهان بودن ترازنامه‌های مالی و عملیات غیرشفاف بانکی و خارج از ضوابط این صرافی‌ها و پرداخت‌یارهای متخلف، مورد سؤال افکار عمومی و نهادهای نظارتی است.

شریعتی عضو اتاق بازرگانی در همین ارتباط می گوید: حساب ورودی ریالی پرداخت‌یاری‌های ۵۰ شرکت و صرافی رمزارز در حوزه خرید تتر به دستور بانک مرکزی بسته شده است. این شرکت‌ها روزانه ۴ همت ریال را تتر می‌کردند یعنی روزی ۵۰ میلیون دلار!

حجم تراکنش های صرافی های رمز ارز درحالی به چند میلیارد دلار می رسد که فعالان این بخش ریالی تا کنون مالیات پرداخت نکرده اند و صورت های مالی آنها نیز پنهان و غیرشفاف است.

نکته قابل تأمل اینجاست که علی رغم این وضعیت تراکنش مالی و گردش میلیاردی وجوه بین صرافی های رمز ارزی تا کنون هیچ دستگاه نظارتی صورتهای مالی صرافی های رمزارز را بررسی نکرده و این واحدها بدون پرداخت مالیات براحتی به دنبال کسب درآمدهای میلیاردی هستند و عجیب تر اینکه از برخورد نظارتی بانک مرکزی نیز گله دارند!

همانطور که در بالا هم گفته شد؛ عدم شفافیت در عملکرد مالی این صرافی‌ها نیز یکی از چالش‌های جدی فعالیت آنها است. بسیاری از این صرافی‌ها صورت‌های مالی شفافی ارائه نمی‌دهند و اطلاعات کافی نیز درباره وضعیت نقدینگی و دارایی‌های تحت مدیریت خود در اختیار کاربران قرار نمی‌دهند.

در مواردی، این صرافی‌ها به دلیل کمبود نقدینگی یا مدیریت نادرست، دارایی‌های کاربران را بدون اجازه به فروش می‌رسانند یا از آن‌ها برای تامین نقدینگی خود استفاده می‌کنند.

صرافی‌ها باید ملزم به ارائه گزارش‌های مالی شفاف و پاسخگویی به نهادهای نظارتی باشند. این کار می‌تواند بسیاری از مشکلات، از جمله خالی‌فروشی و سوءمدیریت مالی را کاهش دهد. کاربران نیز باید دارایی‌های بلندمدت خود را در کیف‌پول‌های شخصی نگهداری کرده و تنها برای معاملات از صرافی‌ها استفاده کنند.

در موارد دیگری صرافی برای کسب سود بیشتر از مبالغ دریافتی از کاربران، بجای تخصیص این مبالغ برای تامین رمزارز مورد نیاز کاربران، آن را در بازارهای دیگری از جمله املاک یا طلا صرف کرده ودر پروفایل کاربر تنها اعدادی نمایش می‌دهد که کاربر گمان کند واقعا معادل مبلغ پرداختی خود نزد صرافی رمزارز دارد.

در این شرایط وقتی کاربر بخواهد موجودی رمزارزی خود را به کیف دیگری منتقل کند با انواع پیام خطا و بهانه از سوی صرافی مواجه می‌شود؛ چرا که اساسا رمزارزی برای انتقال وجود ندارد.

این موارد که در فقدان نهاد ناظر وقوع آنها دور از تصور نیست، می توانند علاوه بر تشدید مسئله تامین نقدینگی کاربران در نوسانات شدید بازار، موجب شکل گیری انواع کلاهبرداری‌ها از جمله عملیات پانزی و خالی فروشی باشد که متضرر نهایی آن باز هم کاربران خواهند بود.»

نماینده مجلس: بستن صرافی‌های رمز ارز تاثیری در کنترل ارز نداشته است

بیش از یک هفته از بستن درگاه پرداخت ریالی صرافی‌های رمز ارز گذشته و تاکنون بانک مرکزی با وجود پیگیری‌های رسانه‌ها و فعالان کسب‌وکارها هیچ پاسخ روشنی به این محدودیت نداده است.

با توجه به ادامه‌دار بودن غیرفعال شدن درگاه‌های پرداخت ریالی صرافی‌های رمز ارز، مهدی طغیانی، نماینده مجلس در نامه‌ای به رئیس جمهوری از او خواسته تا هرچه سریعتر درگاه این صرافی‌ها باز شود. او در این نامه تاکید کرده که این سیاست بانک مرکزی بعد از گذشت بیش از یک هفته نشان داده که این کار تاثیری در کنترل نرخ ارز نداشته است. طغیانی از مسعود پزشکیان خواسته که از تحت فشار گذاشتن کسب‌وکارهای بومی به نفع سکوهای خارجی با استفاده از ابزار بستن درگاه و حساب‌ها خودارری شود.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]