عضو اتحادیه نانهای حجیم و نیمه حجیم تهران گفت: به دلیل افزایش قیمت ها و تورمی که در پیش خواهد بود قطعا قدرت خرید مردم مخصوصا برای نان های فانتزی کم و بازار ما در سال جدید کم فروغ خواهد بود.
بازار؛ گروه صنعت: از همان زمان که یارانه آرد صنف و صنعت حذف شد قیمت مواد غذایی که مصرف کننده آرد سهمیه ای بودند همچون ماکارونی و انواع کیک و کلوچه روند صعودی گرفت و جهش قیمت هایی در این بخش رخ داد. از دیگر بخش هایی که شاهد افزایش قیمت ها بعد از حذف یارانه آرد صنف و صنعت بودند در واقع نان های فانتزی و صنعتی کشور بود. این در حالی بود که فرهنگ استفاده از نان های سنتی بیشتر از نان های صنعتی و فانتزی در بین مردم رایج است و لذا این تفاوت قیمت ایجاد شده موجب شد که سهم این نوع نان های در سبد خانوارها بیش از گذشته کم شود.
از سوی دیگر هر سال با رشد نرخ خرید تضمینی گندم و به تبع گران شدن نرخ آرد تحویلی به صنف نانوایان این اختلاف قیمت بین نان های سنتی و صنعتی بیشتر می شود و می توان اینگونه گفت سهم نان های صنعتی در سبد خانوارها هر سال کوچک و کوچک تر می شود.
عضو اتحادیه تعاونی نان های حجیم و نیمه حجیم تهران: برای سال جدید قطعا بازار خوبی نمی توان پیش بینی کرد؛ یعنی چون به لحاظ افزایش قیمت هایی که می بینیم و تورمی که در پیش خواهد بود به هر حال قدرت خرید مردم مخصوصا برای نان های حجیم و نیمه حجیم کم خواهد شد
علیرضا نقره عضو اتحادیه تعاونی نان های حجیم و نیمه حجیم تهران در گفتگو با خبرنگار بازار در خصوص چشم اندازی که می توان برای این صنف در سال ۱۴۰۳ پیش بینی کرد گفت: برای سال جدید قطعا بازار خوبی نمی توان پیش بینی کرد؛ یعنی چون به لحاظ افزایش قیمت هایی که می بینیم و تورمی که در پیش خواهد بود به هر حال قدرت خرید مردم مخصوصا برای نان های حجیم و نیمه حجیم کم خواهد شد و بنابراین من احساس می کنم بازار خوبی در سال جدید نخواهیم داشت.
تاثیر افزایش قیمت خرید تضمینی گندم روی آرد صنف و صنعت
نقره افزود: از سوی دیگر قیمت خرید تضمینی گندم هم بالا رفت و به هر حال روی قیمت تمام شده آرد ما اثر خواهد گذاشت. ضمن اینکه دولت تلاش دارد سوبسید هم بدهد و دوباره نگذارد قیمت نان افزایش پیدا کند لذا نمی توان گفت صد درصد اما مسلما چشم انداز خوبی در سال جدید نداریم.
این عضو اتحادیه تعاونی نان های حجیم و نیمه حجیم با بیان اینکه ما مخالف تخصیص سوبسید به نان هستیم گفت: حرف ما این است که اگر قرار است رقابت و نان خوب تولید شود نباید هیچ سوبسیدی در کار باشد که تولید کننده بتواند رقابت کند. به طور کلی بایستی در کل نان و انواع نان اگر دولت سوبسیدی می دهد به قشر آسیب پذیر پرداخته شود و یا جاهای دیگر مصرف کند و یا به صورت یارانه در قالب کارت نه به صورت نقدی که تورم زا باشد، به مردم بدهد. از این طریق است که رقابت بین نان ها ایجاد می شود و نان خوب تولید می شود.
نقره همچنین در پاسخ به این سوال که با تمام این تفاسیر برآورد می کنید در سال جدید در صنف شما چند درصد کاهش فروش رقم بخورد گفت: نمی توان پیش بینی کرد چون مقدار فروش نان های حجیم و نیمه حجیم به نان های سنتی هم بر می گردد؛ یعنی اگر تفاوت قیمت نان های سنتی با نان های فانتزی زیادتر بشود تاثیر منفی روی فروش ما بیشتر خواهد شد اما اگر نه آنها نیز به نسبت هزینه ها یا قیمت ها به قیمت های ما نزدیک شود شاید تغییر چندانی در تقاضا و فروش نان های فانتزی ایجاد نشود.
این مقام صنفی همچنین در خصوص اینکه قیمت خرید تضمینی گندم قطعا امسال تغییراتی خواهد داشت و معمولا کمی افزایش می یابد بنابراین تاثیر این افزایش قیمت ها روی صنف نان های فانتزی و صنعتی چیست گفت: کاملا بستگی به سیاست دولت دارد؛ یعنی اگر دولت باز بیاید و بگوید سوبسید را می خواهم به نان فانتزی هم بدهم بله روی ما تاثیر زیادی نخواهد داشت اما اگر بگویند ما مشمول نان سوبسید دار نیستیم و قیمت آرد ما همان جور بالا برود خودبخود روی فروش ما تاثیر منفی خواهد گذاشت.
- نویسنده: تحلیل بازار