اولین نمایشگاه تخصصی ایران ساخت و معرفی ظرفیت های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در صنایع پایه در تاجیکستان در تاریخ ۵ تا ۸ دی ماه ۱۴۰۲ در شهر دوشنبه برگزار می شود.
بازار؛ گروه ایران: همایش معرفی ظرفیت های سرمایه گذاری ایران در تاجیکستان در پژوهشگاه نیرو برگزار شد. رئیس مرکز امور بین المللی وزارت نیرو، رئیس پژوهشگاه نیرو، سفیر تاجیکستان در ایران و رئیس اتاق مشترک ایران و تاجیکستان در این همایش حضور داشتند و همگی بر توسعه مراودات تجاری و اقتصادی پس از دیدار دو رئیس جمهور تاکید کردند.
بیش از هزار شرکت دانش بنیان در صنعت آب و برق
مجید عمید پور رییس پژوهشگاه نیرو در این همایش با بیان اینکه روابط ایران با کشور دوست و همسایه و همزبان خود در سطح خوبی توسعه پیدا کرده است، ادامه داد: ما در وزارت نیرو بسیار علاقه مند هستیم که با کشورهای همسایه همکاری های نزدیکی داشته باشیم. ضمن اینکه ایران سابقه طولانی در حوزه های آموزشی و فناوری داشته و تاجیکستان می تواند از این فرصتی استفاده کند.
به گفته او، بیش از هزار شرکت دانش بنیان در صنعت آب و برق در ایران وجود دارد که آنها می توانند با شرکت های تاجیک در این زمینه ها همکاری های گسترده ای داشته باشند.
عمیدپور همچنین ادامه داد: از آنجایی که پژوهشگاه نیرو هاب همکاری دانشگاه هایی در حوزه آب و برق است، ما این امکان را داریم که شرکت های تاجیکی را به دانشگاه ها و بدنه علمی و آموزشی کشور متصل کنیم تا اینگونه بتوانند در مسیر توسعه فناوری های خود گام بردارند.
سند همکاری ایران و تاجیکستان به زودی امضا می شود
مجتبی اکبری رئیس مرکز امور بین الملل وزارت نیرو هم هدف از برگزاری این همایش را معرفی معرفی پتانسیل ها و ظرفیت های سرمایه گذاری در کشور تاجیکستان اعلام کرد و اظهار داشت: برای صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران به تاجیکستان توافقات خوبی با وزارت انرژی این کشور صورت گرفته است.
به گفته او، در طول ۳ سال گذشته جلسات متعددی با طرف تاجیکستانی برگزار شد و در نهایت به یک سند عملیاتی و قابل اجرا دست یافتیم. عمده این سند مربوط به بحث های عملیاتی و اقتصادی است. این سند در ۵ تا ۸ دی ماه این سند به امضا و منصه ظهور خواهد رسید.
معاون امور بین الملل همچنین از فعالان اقتصادی خواست که برای ورود به بازار تاجیکستان همت و برنامه ای ویژه ای داشته باشند و در ادامه گفت: اولین سفر ابراهیم رییسی رییس جمهور ایران به کشور تاجیکستان بوده و این نشان دهنده اهمیت این کشور در تعاملات تجاری و اقتصادی ماست.
توپ توسعه در زمین فعالان اقتصادی
نظام الدین زاهدی سفیر تاجیکستان در ایران در این همایش با اشاره به بهبود تعاملات تجاری دو کشور در طول ۳ سال گذشته، اظهار داشت: تجارت دو کشور ایران و تاجیکستان در طول دولت سیزدهم تا ۵ برابر افزایش یافته و این حاصل اراده دو کشور برادر بر افزایش مناسبات تجاری دو کشور است. البته روسای جمهور در ملاقات های خود به این مساله تاکید داشتند که این تازه اول کار است.
او همچنین به سفر ابراهیم رییسی به تاجیکستان در آبان ماه امسال اشاره کرد و گفت: آنگونه که روسای جمهور در پایان سخنرانی های خود تاکید داشتند آنچه که باید توسط رهبریت دو کشور فراهم می شده، امروز فراهم شده است. حالا دیگر توپ توسعه و شکل گیری این همکاری ها در زمین فعالان اقتصادی بوده و آنها باید تلاش خود برای استفاده از این ظرفیت موجود استفاده کنند. آنها امیدوارند که بخش خصوصی گام های استواری را برای افزایش همکاری های دو کشور در این زمینه بردارد.
صادرات افزایش یافت، واردات کاهش
مدیرکل دفتر آسیای میانه سازمان توسعه تجارت هم از دیگر سخنرانان این همایش بود. او با اشاره به ظرفیت های همکاری دو کشور اظهار داشت: بر اساس هدف گذاری صورت گرفته تجارت دو کشور باید به ۵۰۰ میلیون دلار افزایش پیدا کند.
به گفته او، در ۷ ماه نخست امسال چیزی حدود ۱۳۳ میلیون دلار کالای غیر نفتی به کشور تاجیکستان صادر شده که نشان دهنده رشد حدود ۷۵ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته است.
اکبرپور مقدار واردات از تاجیکستان را ۳۵ میلیون دلار اعلام کرد و افزود: مقدار واردات ما از این کشور با کاهش حدود ۸ درصدی همراه بوده است.
تاجیکستان دروازه ورود ایران به آسیای میانه
محمد حسین روشنک، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و تاجیکستان در این همایش گفت: صادرات دو کشور در دوره ای حتی به ۵۰۰ میلیون دلار هم رسیده است. در طول سال های گذشته شاهد افول روابط دو کشور بودیم اما حالا مشکلات قبلی حل شده و شاهد گسترش تعاملات تجاری دو کشور هستیم.
او با بیان اینکه تاجیکستان دروازه ورود ما به کشورهای آسیای میانه است، اظهار داشت: با ورود و حضور در این کشور می توانیم به بازارهای متعدد و بزرگ بیشتری دست پیدا کنیم.
هم برخی از چالش های فعالان اقتصادی را مور توجه قرار داد و گفت: سیاست های ارزی بانک مرکزی در مینه بازگشت ارز و خرید آن به قیمت ارزان تر از قیمت بازار، چالش های زیادی را برای فعالان اقتصادی ایجاد کرده است.
برگزاری اولین نمایشگاه تخصصی ایران ساخت در تاجیکستان
گفتنی است که که اولین نمایشگاه تخصصی ایران ساخت و معرفی ظرفیت های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در صنایع پایه در تاجیکستان در تاریخ ۵ تا ۸ دی ماه ۱۴۰۲ در شهر دوشنبه برگزار می شود.
خدمات فنی مهندسی، انرژی(آب، برق، نفت و گاز)؛ آهن و فولاد، معدن و صنایع معدنی(شناسایی، اکتشاف، استخراج)؛ ساختمان و مهندسی عمران، صنعت، ماشین آلات صنعتی و خطوط تولید؛ تجهیزات پزشکی، گردشگری سلامت، مواد و محصولات دارویی و سلولز؛ کشاورزی، دامپروی و خدمات وابسته و همچنین بازرگانی و حمل و نقل از جمله گروه های کالایی حاضر در اولین نمایشگاه تخصصی ایران ساخت در شهر دوشنبه خواهند بود.
لازم به یادآوری است که هم اکنون تولیدا ناخالص داخلی تاجیکستان در سال ۲۰۲۱ چیزی حدود ۸ میلیارد و ۷۴۶ میلیون دلار بوده است. این کشور در سال گذشته میلادی چیزی حدود ۲.۳۳ میلیارد دلار صادرات داشته و وارداتش ۵.۱۸ میلیارد دلار بوده است.
ایران هم اکنون در حوزه واردات ششمین شریک تجاری و در حوزه صادرات هشتمین شریک تجاری تاجیکستان محسوب می شود.
فرآورده های نفتی، گندم، وسایل نقلیه موتوری، ملزومات الکترونیکی، صنایع چوبی، قند و شکر مهم ترین کالاهای وارداتی این کشور هستند. در مقابل طلا، کنسانتره، فلزات گران بها، مس، پنبه، روی، آلومینیوم، سرب، برق سیمان و خشکبار مهم ترین کالاهای صادراتی این کشور محسوب می شوند.
- نویسنده: تحلیل بازار