طبق آمارهای منتشر شده، مصرف گاز در سال ۱۴۰۲، به خصوص در فصل سرد سال، افزایش پیدا کرده و رکورد جدید را ثبت کرده است.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران از مصرف ۲۴۹ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در کشور در سال ۱۴۰۲ خبر داد و اعلام کرد این مقدار نسبت به سال پیش از آن (۱۴۰۱) ۷ میلیارد مترمکعب افزایش یافته است.
سعید عقلی با اشاره به مقدار مصرف کل گاز طبیعی ایران در سال ۱۴۰۲ توضیح داد: از مجموع این مقدار گاز مصرفشده، ۱۱۹ میلیارد مترمکعب سهم بخش خانگی، تجاری و صنایع غیر عمده، ۵۱ میلیارد مترمکعب سهم صنایع عمده و ۷۹ میلیارد مترمکعب گاز تخصیصیافته به نیروگاهها بوده است.
وی افزود: مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیر عمده در سالی که گذشت با اجرای طرحهای بهینهسازی مصرف گاز، همچنین بهدلیل دوران سرمای کمتر نسبت به سال ۱۴۰۱، کاهش ۳ درصدی داشته است.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: این موضوع سبب افزایش گازرسانی به نیروگاهها و صنایع عمده شد و بهترتیب شاهد افزایش تزریق ۱۱ درصدی و ۶ درصدی گاز طبیعی به نیروگاهها و صنایع عمده در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ بودیم.
بر اساس این گزارش، مصرف گاز طبیعی کل کشور در نیمه نخست پارسال ۱۱۷ میلیارد و ۵۵ میلیون مترمکعب بوده و به این ترتیب حدود ۱۳۲ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در پاییز و زمستان ۱۴۰۲ مصرف شده است.
نکته قابل توجه اینکه مقدار مصرف گاز طبیعی، برابر با مقدار تولید گاز نیست، زیرا گاز تولیدشده بخشهای دیگری مانند صادرات، تزریق گاز به مخازن نفتی و گازی و سوخت ایستگاهها را هم شامل میشود.
تعرفه پلکانی گاز
مرتضی صبوری فرد کارشناس حوزه انرژی درباره تأثیرات اجرای طرح تعرفه گذاری پلکانی گاز خانگی در زمستان گذشته گفت: طرح تعرفه گذاری پلکانی گاز خانگی یک طرح خوب و کارشناس شده برای کنترل مصارف بالا و لاکچری اقشار مرفه از گاز است. به این وسیله اقشاری که گاز کمی مصرف میکنند هزینهای بابت آن پرداخت نمیکنند و به این وسیله تشویق میشوند که به این مصرف پایین خود ادامه دهند.
به اعتقاد این کارشناس انرژی، اما از سوی دیگر افرادی که گاز زیادی مصرف میکنند و برایشان این میزان مصرف اهمیتی ندارد باید هزینه این مصرف را به قیمت صادراتی و بین المللی پرداخت کنند، با این شیوه شاید عدهای به خودشان بیایند و از مصرف بیش از اندازه گاز خودداری کنند.
این کارشناس انرژی افزود: یکی از مسائلی که دولت حتماً باید در کنار دنبال کردن اجرای طرح تعرفهگذاری پلکانی گاز خانگی آن را دنبال کند، میزان مصارف گاز در بخش دولتی است که به هیچ وجه به آن توجه نمیشود. هرچند اداره استاندارد میزان مصرف ادارات مختلف را سنجش میکند اما این نظارتها موقتی است تا فرهنگ سازی شکل نگیرد مصرف گاز ما همچنان بالا خواهد ماند.
وی بیان کرد: در کشور ما متأسفانه اقشار مرفه تصور میکنند که هزینه مصرف خود را میپردازند و اصلاً این میزان مصرف برایشان اهمیتی ندارد باید روش پلکانی هم برای گاز و هم برای سایر انرژیها همچنان ادامه پیدا کند و کسانی که مصارف بالا دارند قبوض میلیونی برایشان صادر شود.
منبع:
برنا
- نویسنده: گسترش نیوز