محسن پاکنژاد، وزیر جدید نفت دولت چهاردهم، در مصاحبهای اعلام کرد که دولت برنامهای برای افزایش قیمت بنزین ندارد.
در ماههای اخیر، شایعات مربوط به گران شدن بنزین باعث نگرانی مردم شده بود. اصلاح الگوی مصرف انرژی و آزاد شدن قیمت بنزین از موضوعات مهمی هستند که نیاز به بررسی کارشناسان دارند. با این حال، امروز وزیر جدید نفت در دولت مسعود پزشکیان اعلام کرد که افزایش قیمت بنزین فعلاً در برنامه دولت نیست.
محسن پاکنژاد ادامه داد:در رابطه با مدیریت مصرف بنزین، در حال حاضر اصلا راهکار قیمتی مدنظر نیست.
درخواست از دولت برای واردات بنزین
روز گذشته استاد دانشگاه صنعتیشریف با بیان اینکه ماجرای بنزین در حال تبدیل به یک ابربحران و گره کور است و کاری هم نمیتوان کرد، گفت: اکنون کنترل میزان مصرف سوخت خودروها را رها کردهایم، از یک طرف مرزها را میبندیم و اجازه نمیدهیم صنعت خودرو مجبور به رقابت با نمونه مشابه خارجی شود و از سوی دیگر دائم هم فراخوان ثبتنام خرید خودرو منتشر میشود یعنی به همان میزان که خودرو روانه بازار میکنیم به همان میزان هم فاصله خودروهای داخل با فناوریهای روز دنیا بیشتر میشود.
وی بیان داشت: متوسط مصرف سوخت خودروهای ایران تقریبا دو برابر دنیا است و این قابل قبول نیست، در حالی که اگر فرض کنیم یکشبه خودرهای ما استاندارد دنیا شوند مصرف نصف میشود.
اورعی در ادامه با اشاره به موضوع قاچاق سوخت در کشور خاطرنشان کرد: در حال حاضر قیمت گازوئیل در افغانستان ۵۱ هزار تومان و در ایران ۳۰۰ تومان است، این رویه یعنی اینکه اجازه میدهیم قاچاق ادامه پیدا کند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۲۰ تا ۴۰ میلیون لیتر در روز سوخت از کشور قاچاق میشود، تاکید کرد: ما نباید شرایط را به این شکل رها کنیم.
استاد دانشگاه صنعتیشریف با اشاره به راهکارها برای عبور از وضع موجود گفت: اگر دولت بنا ندارد بنزین را خصوصیسازی کند حداقل اجازه دهد به صورت موازی اشخاص و بخش خصوصی وارد شوند و بنزین را با قیمت بالا وارد و با نرخ بالاتر و خدمات بهتر توزیع کنند، چه بسا عدهای حاضرند بنزین را با نرخ بالاتر حتی لیتری تا ۱۰ هزار تومان و کیفیت بهتر خریداری کنند، کماینکه اکنون برخی اشخاص از خودورهای سوخترسان سیار بنزین مورد نیاز خود را تامین میکنند. یعنی بیشتر از قیمت بنزینی که در جایگاههای دولتی دریافت میکنند حقالزحمه پرداخت میکنند.
وی اظهار داشت: ما اصرار داریم همه چیز تمام و کمال دست دولت باشد اما اگر دولت کنار برود و قیمت به سمت آزاد شدن برود اوضاع به روال بهبود را طی خواهد کرد.
اورعی یادآور شد: نمیتوانیم صنعت خودروسازی را رها کنیم و انتظار داشته باشیم مصرف خودبهخود کاهش یابد، این روند افزایشی است و بدون شک ماجرای بنزین روزبهروز بدتر میشود.
وی تاکید کرد: واقعا باید به سمت این برویم که خودروسازان را مجبور کنیم کیفیت را افزایش دهند و این بدون رقابت با نمونه خارجی غیرممکن است، با این فرمان جلو برویم هر روز معضل بنزین حادتر میشود.
این کارشناس حوزه انرژی با بیان اینکه قیمت بنزین ایران با کشورهای همسایه هیچگونه همخوانی ندارد، گفت: باید به اقتصاد آزاد اعتقاد پیدا کنیم و این از بدیهیات است و غیر از این راهی نداریم.
وی با بیان اینکه اکنون تمام تمرکز ما روی تولید است که غیرعملی است، تصریح کرد: اکنون بخشی از بنزین را با کاهش کیفیت و بخشی را با توقف تولید دیگر فراوردهها و تولید بیشتر بنزین تامین میکنیم و این اشکال دارد چون درواقع درآمد ارزی را کاهش میدهیم، علاوه بر این بیش از ۳ ماه است که بنزین سوپر در پمپبنزینها موجود نیست و این بدان معناست که کیفیت را پایین میآوریم.
اورعی معتقد است: حتی اگر شرایط هم وجود داشت که تولید را افزایش دهیم باید تمرکز را از تولید به سمت مصرف ببریم تا بتوانیم بنزین را به سمت مسیر درست هدایت کنیم.
منبع:
تسنیم
- نویسنده: گسترش نیوز