به گفته معاون مرکز آمار و فناوری اطلاعات بیمه سلامت، در سال جاری داروهای بیماران قلبی و دیابتی به عنوان پُرمصرفترین داروهای کشور شناخته شدهاند.
امیرحسین حبیبیان گفت: این اطلاعات براساس سامانه نسخه الکترونیک به دست آمده است. بر اساس این سامانه، ۱۱۶ قلم دارو در فهرست گرانترین داروهای تجویزی در کشور قرار دارند. تجویز این داروها بیشتر برای بیماران خاص و صعب العلاج در ۲۸ استان کشور انجام شده است.
وی گفت: برخی از این داروها، بیش از ۷۰ میلیون تومان قیمت دارد و در برخی بیماران مبتلا به موکوپلی ساکاریدوز، دارو تجویزی با قیمتی بیش از یک میلیارد تومان نیز در این سامانه ثبت شده است که به صورت رایگان در اختیار این بیماران قرار گرفته است.
حبیبیان ادامه داد: در سال جاری همچنان داروی انسولین قلمی، پُر هزینهترین داروی تجویزی است که مبلغی بالغ بر ۳۸۰ میلیارد تومان برای این دارو هزینه شده است.
معاون مرکز آمار و فناوری اطلاعات بیمه سلامت با اشاره به اینکه پُر مصرفترین داروهای کشور، مربوط به بیماریهای قلب و عروق و دیابت است، افزود: بیش از ۲ میلیون بار، داروی متفورمین در سال جاری تجویز شده که در مقایسه با سال قبل ۳۰ درصد افزایش داشته است و پس از آن داروهای آ اس آ و لوزارتان که در پُرفشاری خون استفاده میشوند، قرار دارد.
وی گفت: همچنین در صندوق بیماریهای خاص و صعب العلاج ۱۰۰ بیماری ثبت شده است و بالغ بر ۲ میلیون بیماری خاص ثبت اطلاعات شدهاند.
معاون مرکز آمار و فناوری اطلاعات بیمه سلامت با اشاره به افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی صدور نسخههای الکترونیک در سال جاری، نسبت به سال قبل، افزود: مشارکت پزشکان امسال از عدد ۱۰۲ هزار پزشک عبور کرده است که نشان دهنده رشد ۸ درصدی با اجرای طرح نسخه الکترونیک است.
وی گفت: از ابتدای اجرای طرح نسخه الکترونیک تا کنون بیش از ۲۶۹ میلیون نسخه الکترونیک ثبت شده که به صورت ماهانه ۱۲ میلیون نسخه در کشور ثبت میشود.
حبیبیان افزود: مشارکت پزشکان استانهای یزد، البرز و کرمان بیش از ۹۰ درصد است و دارای بالاترین مشارکت هستند و در استانهای قم، خراسان رضوی و اردبیل هنوز ۱۵ درصد نسخهها به صورت کاغذی ارائه میشود.
زنان بیشتر استامینوفن مصرف میکنند
چندی پیش ایرج خسرونیا، رئیس جامعه متخصصان داخلی به سیناپرس اعلام کرده بود سرانه مصرف داروهای مسکن در ایران از تمام کشورها بیشتر است و بهدلیل ارزان بودن این داروها، در همه خانهها چند ورق پیدا میشود. خانمهای ایرانی هم بیشتر از آقایان مصرفکننده استامینوفن هستند و هر درد سادهای را با این دارو برطرف میکنند چون فرهنگ غلط عوارض کمتر آن در جامعه رواج یافته.
او به مضر بودن همه داروهای مسکن هم اشاره کرده و گفته بود مسکنها عوارضی روی سیستم گوارش دارند و موجب کمخونی، میکروب کبدی و عارضههایی برای مخاط معده میشوند.
حالا اما FDA اعلام کرده که نه تنها داروهایی با نام انحصاری استامینوفن بلکه بیش از ۶۰۰ داروی دیگر، چه نسخهای و چه بدون نسخه (OTC) حاوی استامینوفنها هستند و برای تسکین دردهای مختلف و کاهش تب، تجویز یا خودسرانه مصرف میشوند.
آنها توصیه کردهاند که هنگام استفاده از یک دارو یا ترکیبی از داروهای حاوی این دارو دقت کنید که از حد مجاز روزانه استامینوفن تجاوز نکنید چون مصرف دقیق و صحیح این داروها میتواند بیخطر و مؤثر باشد، اما مصرف بیش از حد منجر به آسیب شدید کبدی و حتی اوردوز خواهد بود. تاکیدشان هم حداکثر مصرف ۴گرم دوز استامینوفن برای بزرگسالان در روز است چون مصرف بیش از اندازه میتواند منجر به بروز آسیب بهویژه از بین رفتن کبد شود.
بر اساس اعلام آنها علائم مصرف بیش از حد استامینوفن عبارتند از تهوع، استفراغ، درد شکم، گیجی و زردی(در پوست و چشم).
منبع:
مهر
- نویسنده: گسترش نیوز