بازار سهام در ماه گذشته نوسانات زیادی را تجربه کرده و عمدتاً روند اصلاحی داشته است. با این حال، بسیاری از فعالان بازار معتقدند که این اصلاح تحت تأثیر افزایش تعداد عرضههای اولیه در یک ماه اخیر بوده است. در همین راستا، اردلان عزیززاده، کارشناس بازار سرمایه، به بررسی تأثیر عرضههای اولیه بر فضای منفی بورس پرداخته و نکات مهمی را مطرح کرده است.
از ۱۹ دیماه، نماگر اصلی بازار سهام وارد روند نزولی و اصلاحات مقطعی شده است. تحلیلگران دلایل مختلفی را برای این اصلاح مطرح میکنند، اما بیشتر آنها معتقدند که یکی از عوامل اصلی، افزایش بیش از حد عرضههای اولیه نسبت به ظرفیت فعلی بازار است. این مسئله باعث کاهش تقاضا برای سایر سهام و فروش برخی از سهم ها با هدف تأمین نقدینگی برای خرید عرضههای اولیه شده است.
نقش کلیدی عرضههای اولیه در توسعه بازار سهام و تامین مالی
اردلان عزیززاده، کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: «به طور طبیعی عرضههای اولیه به عنوان بخشی از کارکرد اساسی بازار سرمایه، نقشی کلیدی در توسعه بازار و تامین مالی صنایع ایفا میکنند.»
این کارشناس بازار سرمایه تشریح کرد: «موضوعی که اخیرا درباره اینکه آیا عرضههای اولیه بر جلوگیری از روند صعودی بازار تاثیر دارد، به تعداد عرضههای اولیه در ماههای اخیر مربوط میشود. روند عرضههای اولیه باید به گونهای باشد که به جریان صعودی بازار لطمهای وارد نکند.»
نمیتوان عرضههای اولیه را دلیل اصلی اصلاح بازار سهام دانست
عزیززاده به تاثیر عرضههای اولیه اخیر بر روند نزولی بازار اشاره کرد و گفت: «با اینکه افزایش تعداد این عرضهها عامل اصلی ریزش اخیر نیست، اما جذب بخشی از نقدینگی معاملهگران به سمت مشارکت در صفهای خرید این عرضهها، میزان تقاضا را در سایر بخشهای بازار کاهش داده است. این موضوع تا حد قابل توجهی بر جریان بازار تاثیر داشته، اما نمیتوان آن را دلیل محوری اصلاح اخیر دانست.»
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: «علاوه بر عرضههای اولیه نحوه بازگشایی نمادهای پتروشیمی نیز که با محدودیت دامنه نوسان همراه شد، شرایط مشابهی را به وجود آورده است.»
او افزود: «بعد از دو ماه بسته بودن، این نمادها بدون شفاف سازی مشخصی و با محدودیت دامنه نوسان بازگشایی شدند که این اتفاق منجر به تشکیل صفهای خرید در این نمادها شده است. در نتیجه این قسمت از بازار، بخشی از تقاضا را به خود جذب میکند و منجر به تضعیف سایر بخشهای بازار میشود.»
نرخ بهره از منظر بازار سرمایه همچنان بالاست
عزیززاده تاکید کرد: «در تحلیل عواملی که در شرایط فعلی بر بازار تاثیرگذار است، به چند مورد میتوان اشاره کرد. یکی از این موارد بالابودن نرخ بهره است.»
او توضیح داد: «علی رغم اخبار منتشره درباره کاهش نرخ اوراق گواهی خاص باید توجه داشت که در بازار بدهی، نرخها همچنان بالای ۳۳ درصد هستند و این امر کار را برای بازار سرمایه سخت میکند.»
ظهور دوباره دونالد ترامپ پیشبینی آینده اقتصاد کلان را با ابهام روبرو کرده است
این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: «موضوع دیگر، فضای مهآلود ناشی از تحولات سیاسی پس از ظهور مجدد دونالد ترامپ، به عنوان رئیس جمهوری آمریکا در عرصه بینالمللی است. این موضوع نبود قطعیت در سیاستهای خارجی آینده را پررنگ کرده و منجر شده است تا پیشبینی وضعیت آتی اقتصاد کلان با ابهام رو به رو شود.»
عزیززاده در پایان گفت: «ابهامات در خصوص سیاستهای خارجی برای بازار سهام ریسک تلقی میشود و اینکه تا حدی بازار سهام را به سمت اصلاح سوق دهد، قابل انتظار است. علاوه بر موارد ذکر شده، هر بازاری پس از رشدهای مداوم نیاز به وقفه و استراحت دارد و بورس هم از این مساله مستثنی نیست.»
منبع:
تجارت نیوز
سارا سمیع شمس
- نویسنده: گسترش نیوز